Indexering alimentatie 2020

22 januari 2020

Indexering alimentatie 2020: per 1 januari 2020 is de indexering van de alimentatie 2,5%. Het bedrag dat in 2019 werd betaald, moet dus met 1,025 verhoogd worden.

De verhogingen in de achterliggende jaren:

Indexering alimentatie 2020

De indexering van alimentatie wordt automatisch toegepast. Dit geldt zowel voor de alimentatie die de rechter heeft vastgesteld als voor de alimentatie die u samen hebt afgesproken.

Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld van de indexering alimentatie.

indexering alimentatie berekenen

Op mijn site vindt u een handige rekentool indexering alimentatie om uw eigen indexering te berekenen.

Indexering alimentatie uitsluiten?

Ja, dat kan. U moet dat wel samen afspreken. Het is aan te raden om die afspraak op schrift te stellen en samen te ondertekenen. De rechter kan in een procedure de wettelijke indexering uitsluiten indien aannemelijk is dat het inkomen van de alimentatieplichtige in de toekomst gelijk blijft.

Indexering alimentatie vragen met terugwerkende kracht?

Ook met terugwerkende kracht kunt u nog de indexering van de alimentatie opeisen. Daarbij kunt u echter niet verder terug dan vijf jaar.
Gaat het om een achterstand van niet meer dan een half jaar, dan kunt u (gratis) terecht bij het LBIO, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. De site van het LBIO is https://www.lbio.nl/. U vindt de informatie over incasso van alimentatie onder “inning”.

Hulp nodig bij wijziging van alimentatie?

Als er iets in u situatie verandert, kan het nodig zijn om de alimentatie aan te passen. Lukt dat niet in overleg, dan kan dat via een procedure. Daar is een advocaat voor nodig.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neemt dan vrijblijvend contact op via de mail  of via de telefoon: 030-207 77 00.